Deel 2: Materialen & Shaders
Deel 3: Texturen
Deel 4: Projection mapping & UV mapping
Deel 5: Camera
Deel 6: Compositie
Deel 7: Verlichting
Deel 8: Renderen
Nou, het is ons gelukt. We hebben het hele proces doorlopen. We hebben een 3D model. Het is gematerialiseerd. We hebben texturen aan de materialen toegekend. We hebben UV maps gemaakt waar nodig. De cameracompositie is opgezet. Er is correcte verlichting toegevoegd en we hebben ons scène gerenderd. Dus nu zijn we klaar toch?… Nee. Nog niet. Nu komt juist het laatste deel. En dit deel zal je uiteindelijke afbeelding doen staan of vallen. Het is tijd voor de nabewerking. Ook wel bekend als post-processing.
1. Wat is post-processing?
Post-processing is, zoals de naam al doet vermoeden, het hele proces van het nabewerken van onze render om de uiteindelijke afbeelding mooier te doen ogen. Het bestaat voornamelijk uit 2 stappen. Dit is Color correcting van de afbeelding, en Color grading van de afbeelding. In het Nederlands wordt veelal de naam kleurcorrectie gebruikt voor beide termen. Maar color correcting en color grading zijn wel degelijk verschillende stappen in het proces.
2. Wat is color correcting?
Color correcting is het proces van… nou ja… het corrigeren van de kleuren van de render. Als je normaal gesproken een render rechtstreeks uit een 3D render software bekijkt, dan heeft de afbeelding de neiging er een beetje plat uit te zien qua kleuren. Dit komt omdat er niet veel contrast zit in de render. Delen die zwart zouden moeten zijn, zoals in donkere schaduwgebieden, zijn mogelijk niet helemaal zwart. En delen die wit zijn, zoals highlights in reflecties, zijn misschien niet zo helder als ze zouden moeten zijn.
Het proces van color correcting gaat er dus om, om de kleuren te corrigeren, zodat beter het volledige spectrum van het zichtbare kleurenbereik wordt gebruikt. Dus van het zwartste zwart, tot het witste wit, en alle kleuren daartussenin. Dit zal meer contrast en diepgang geven aan de afbeelding.
We nemen nog eens de verrekijker als voorbeeld. De onderstaande afbeelding vergelijkt de render die we rechtstreeks uit de render software krijgen met de color corrected afbeelding. In de color corrected afbeelding is de belichtingsintensiteit verhoogd en het contrast verbeterd. Je kunt zien dat de color corrected afbeelding meer gebruik maakt van het volledige bereik van de kleuren uit het zichtbare kleurenspectrum. Er is hierdoor meer zichtbaar geworden in het schaduwgedeelte. En de kleuren van de lenzen zijn dieper geworden. Hierdoor ziet het beeld er minder plat uit dan voorheen.
Na de color correcting is het tijd voor de color grading.
3. Wat is color grading?
Color grading is het proces waarbij je de afbeelding een persoonlijk tintje geeft. Bij color correcting ging het meer om het corrigeren van het beeld naar een correcte kleurverdeling. Maar bij color grading ga je de afbeelding aanpassen naar een meer persoonlijke artistieke stijl. Dit kan van alles zijn. Je kunt de afbeelding misschien zwart-wit maken:
Of misschien een meer ouderwetse sepia effect geven:
Of misschien een meer dramatisch kleureffect:
Je snapt denk ik wel mijn punt. Het is het meer het artistieke gedeelte van de post-processing stap. Om deze stap goed uit te kunnen voeren is altijd eerst een goede color correction nodig.
Een term die je misschien ook tegenkomt als je je verdiept in color grading is de zogenaamde LUT. Dit is de afkorting van Look Up Table. Het is in feite een preset voor een bepaalde color grading look. Deze LUT’s zijn vaak in te laden in nabewerking software om renders snel een specifieke gestileerde look te geven. Dit heb ik ook gedaan met de 3 voorbeelden die ik hierboven liet zien.
4. Mijn persoonlijke color grading toevoegen
Stap 1. Contrast en kleurintensiteit toevoegen
Ik heb mijn eigen persoonlijke voorkeuren in het nabewerken van mijn renders. Ik geef er altijd eerst de voorkeur aan om de kleuren meer te laten opvallen door extra contrast en kleurintensiteit toe te voegen.
Stap 2. Scherpte verhogen
Vaak vind ik het fijn om de scherpte ook wat te verhogen. Dit doet de details er wat meer uitspringen. Meestal geeft deze stap slechts een subtiele verandering. Misschien zo subtiel zelfs dat het sommigen niet eens zal opvallen in de onderstaande vergelijking. Maar je kan zien dat de leertextuur op de grepen wat meer uitgesproken wordt.
Stap 3. Ambient Occlusion schaduw toevoegen
Vervolgens voeg ik graag wat Ambient Occlusion schaduwen toe. Dit zijn contactschaduwen en extra schaduwen in hoeken en gaten. Ze zorgen ervoor dat een object wat meer geaard oogt en meer contrast heeft. Bij 3D renderen worden deze Ambient Occlusion schaduwen eigenlijk gegenereerd via een aparte renderpass. Houd mijn blog in de gaten als je meer wilt weten over Ambient Occlusion en hoe dit gegeneerd wordt via renderen. Ik zal daar binnenkort een apart artikel over posten.
Stap 4. Misschien een beetje gek doen?
Ik zou normaal gesproken stoppen bij stap 3. Maar voor de essentie van deze blog post zou ik een beetje meer kunnen doen. Ik kan bijvoorbeeld chromatische aberratie (lichtbreking rond de randen van een object), vignet (de hoeken van een afbeelding donkerder maken om meer focus te genereren op het hoofdonderwerp) en stofdeeltjes in de lucht toevoegen. In dat geval zouden we eindigen met zoiets als het volgende:
Dat sluit deze blogreeks “Voor de leek” af. Ik vond het erg leuk om het te maken en ik hoop dat je het net zo leuk vond om te lezen. Bovenal hoop ik dat je iets nieuws hebt geleerd. Houd mijn blog wel verder nog in de gaten, want ik zal veel meer onderwerpen posten om de immense kracht en potentie van 3D renderen te demonstreren. Ik zal verder ook enkele van de meer geavanceerde technieken die ik gebruik ontrafelen.
Laat het me, zoals altijd, hieronder weten als je vragen of opmerkingen hebt.