Animatiefilm

De “standaard” animatie film is een film dat gestart wordt en zich afspeelt. Er worden een aantal beelden per seconde (frame rate) opeenvolgend afgespeeld. Wat de illusie van beweging creëert.

De voordelen

  1. Ontzettende aantrekkingskracht.
  2. Zeer hoog/Fotorealistisch detailniveau mogelijk.
  3. Ongelofelijke scherpte en detail te tonen met hogere resolutie beelden.
  4. Zeer vloeiend beeld met hogere frame rate (fps) animaties (standaard 24 fps, hoog 60 fps).
  5. Verschillende doeleinden mogelijk:
    1. Betoveren van je publiek. Zoals met de voorgaande animatie van de Arduino circuit board aan het begin van deze pagina
    2. Informeren. Bijvoorbeeld via exploded view animaties, instructie animaties, of 360 animaties.

De nadelen

1. Hoe hoger de gewenste frame rate, hoe meer verwerkingstijd, hoe meer kosten.

Een standaard bioscoop film word met 24 frames per seconde (fps) afgespeeld. Dit is ook de meest gangbare frame rate om een animatiefilm te maken. Maar tegenwoordig zijn ook hogere frame rates gewenst om een soepeler beeld te genereren. Dit is voornamelijk 60 fps. Wat vooral in de computerspellen wereld terug komt. Een 60 fps animatie geeft een aanzienlijker soepeler en scherper beeld (minder motion blur voor het oog) dan een 24 fps animatie. Maar het zijn wel 2.5 keer zoveel frames die gegenereerd moeten worden. Wat 2.5x zoveel productietijd en meer kosten betekent.

2. Hoe hoger de resolutie van het gewenste beeld, hoe meer verwerkingstijd, hoe meer kosten.

Elke frame van een animatie moet door een computer worden berekend. Als je een animatie produceert in een FullHD resolutie, dan genereer je een beeld van 1920 pixels breed bij 1080 pixels hoog. Als je een 4K animatie wilt produceren (wat steeds meer een gangbare resolutie is), dan produceer je een beeld van 3840 pixels breed bij 2160 pixels hoog. Wat 4 keer zoveel pixels zijn. Wat 4 keer zoveel productietijd en meer kosten betekent.

Het onderstaande plaatje demonstreert ook heel mooi het verschil in beeld formaat tussen de meest gangbare resoluties.

Zoals je ziet zijn de nadelen meer gekoppeld aan het aspect van hogere kwaliteit, hogere kosten. Het is hiervoor altijd een balans zoeken met het te behalen doel van de animatie en het beschikbare budget. Mocht je hier graag meer over te weten willen komen, neem dan gerust contact met mij op via de onderstaande knop:

Contact

Wat ik bied

Conceptontwikkeling

Concept en storyboarding om het gewenste idee uit te werken.

3D model

Opzetten van alle benodigde 3D modellen.

Animatie naar wens

Animatie in de juiste vorm en stijl voor het gewenste doel.

Vragen?

Neem gerust contact op

Contact

PROJECTEN