Interactieve 3D modellen

Tegenwoordig is het ook mogelijk om 3D modellen volledig interactief via een webbrowser te kunnen tonen. Je publiek kan dan in een webbrowser om het 3D model heen bewegen. Of het kan via een mobiel als Augmented Reality (AR) in een ruimte worden geprojecteerd.

Het 3D model wordt Real-Time getoond. Er is niks vooraf gerenderd. Het vergt echter wel een speciale preparatie van het 3D model. Maar wat, mits goed gedaan, een spetterend resultaat levert.

Hieronder volgen een aantal voorbeelden van de vele mogelijkheden van interactieve 3D modellen. Samen met de voordelen die ze bieden.

De voordelen

1. Volledige interactiviteit

Het 3D model is volledig interactief. Het is dus mogelijk om vrijuit vanuit alle hoeken om het model heen te draai. En ook in en uit te zoomen op het model (met 2 vinger gebaren op je mobiel telefoon). Probeer ook eens via je mobiel deze pagina te bekijken. Dan kan je het model ook als AR in de omgeving projecteren:

Dit ten opzichte van een interactieve animatie die gebonden is aan vooraf uitgerenderde frames/camera posities. Zoals het voorbeeld hieronder:

2. Toon hotspots/USPS op je model

Toon hotspots met Unique Selling Points (USP’s), die met je model meebewegen:

3. Geanimeerde modellen

Laat een geanimeerd model zien die bijvoorbeeld de werking van je product toont. Zoals deze industriële rem:

Of een exploded view van je product:

De nadelen

1. Speciale preparatie van je model en texturen is vereist.

Mocht je al een 3D CAD model hebben (wat het geval is bij veel van mijn klanten), Dan moet dit model omgebouwd worden tot een geschikt 3D model voor online viewing. Het model en de materialen en texturen zullen niet hetzelfde zijn wat gebruikt wordt voor een reguliere animatie film, of interactieve animatie.

2. Hoe complexer het model (hoe meer polygonen) hoe zwaarder het model te laden is.

Dit is voornamelijk een nadeel voor het online bekijken van je model. Er zijn dus functionele beperkingen aan de complexiteit van de te tonen 3D model. Bij een bepaalde complexiteit en grote van het 3D model zal het niet meer werkbaar getoond kunnen worden.

3. Beperkte detailniveau van de materialen en texturen.

Hoe hoger het gewenste detailniveau voor de te tonen texturen, hoe hoger de resolutie van de texturen uiteindelijk moeten zijn. Dit maakt het model zwaarder om te laden en groter in totale bestandsformaat. Wat weer ongewenst is voor een soepele online ervaring.

4. Geen fotorealisme mogelijk.

Het tonen van het model online wordt via een speciale render software gedaan. Deze heeft beperkte middelen. Je kan niet hetzelfde detailniveau bereiken als bij een interactieve animatiefilm. Hier worden alle frames namelijk van tevoren uitgerenderd. In het systeem voor interactieve 3D modellen wordt via speciale textuur en materiaal technieken, in combinatie met een HDRI belichting techniek, zo goed en mooi mogelijk een 3D model weergegeven. Het verschil hierin is te zien in het eerste voorbeeld op deze pagina. Van het 3D model van de verrekijker en de uitgerenderde interactieve animatie ervan.

5. Transparante materialen zijn moeilijk weer te geven.

Bij Interactieve 3D modellen kan transparantie alleen getoond worden door simpel een object doorzichtiger te maken of niet. Tussen een doorzichtig plastic of glazen materiaal zal daardoor geen onderscheid te maken zijn (er is geen verschil in licht refractie eigenschappen van het materiaal). Dit is in het voorbeeld hieronder van de plastic bakken met de logo’s erop goed te zien. Er is enkel op deze manier transparantie te tonen. De bakken hadden van plastic als wel van glas kunnen zijn. Er is geprobeerd wat meer indicatie te geven dat het plastic is, door een lichte textuur te geven aan het plastic (zoom maar in). 

Mocht je graag meer willen weten over de mogelijkheden met interactieve 3D modellen, neem dan gerust contact met mij op via de onderstaande knop:

Contact

Wat ik bied

Conceptontwikkeling

Concept en storyboarding om het gewenste idee uit te werken.

3D model

Opzetten van alle benodigde 3D modellen.

Animatie naar wens

Animatie in de juiste vorm en stijl voor het gewenste doel.

Vragen?

Neem gerust contact op

Contact

PROJECTEN